Ce fac dacă sunt deprimat?

ce fac daca sunt deprimat
Tuturor ni s-a întâmplat cel puţin o dată să fim supăraţi, descurajaţi, mâhniţi, fără a avea neapărat un motiv. Este vorba de depresie. Aceasta are mai multe moduri de manifestare, de durată sau pe termen scurt, însă nu trebuie neglijată. Depresia este o boală şi poate afecta o bună parte din aspectele vieţii: relaţii interpersonale, locul de muncă sau pur şi simplu poate să te priveze de micile bucurii ale vieţii.

Depresia se poate trata

Ca aproape orice boală, şi depresia poate fi tratată în mai multe feluri, prin terapie sau medicamente, însă există şi alte metode eficiente pentru a scăpa de depresie:

1. Ia-ţi timp liber 
Timpul liber de la muncă sau de la activităţile în care eşti angrenat poate fi de mare ajutor. Astfel reduci stresul şi îţi acorzi mai multă atenţie. Dacă nu poţi lua o pauză, încearcă măcar să reduci timpul de muncă şi efortul pe care îl depui.Crează-ţi un echilibru între muncă şi viaţa personală.

2. Mănâncă mai sănătos
Este dovedit că unele mâncăruri pot influenţa starea. De exemplu uleiul de măsline duce la creşterea nivelului de serotonină produs de organism, substanţă care afectează în mod direct starea de spirit. De asemenea, Omega-3 din peşte previne depresia. Interesează-te asupra alimentelor care au efecte benefice asupra organismului.

3. Incearcă să nu iei decizii importante
Când eşti deprimat, inevitabil încerci să cauţi soluţii alternative pentru a scăpa de situaţie. Stă în firea omului să dea vina pe factorii externi când se simte trist.Totuşi, încearcă să nu iei decizii importante în perioada de depresie, decizii precum mutatul, terminarea unei relaţii sau demisia de la locul de muncă. Gândeşte în profunzime înainte să acţionezi.

4. Caută ajutor
Poţi încerca să vorbeşti cu partenerul de viaţă sau cu prietenii apropiaţi despre problemele tale. Dacă ai gânduri mai negre, e recomandat să consulţi un specialist.

5. Fii conştient de starea ta
Gândeşte-te că doar starea patologică te face să vezi astfel lucrurile. Fă un efort să gândeşti pozitiv şi încearcă să-ţi influenţezi cheful.

6. Fă mişcare
Execiţiile fizice ajută la reducerea stresului şi a stării de anxietate. În timpul şi după terminarea unei serii de exerciţii fizice, organismul eliberează endorfine, substanţe chimice, cu efect analgezic, care reduc sentimentul de durere. 

2 comentarii:

  1. am trecut prin niste perioade grele care par ca nu se mai termina si mi-am pierdut energia . nu mai am chef de nimic . mi se pare ca tot ce mivse intampla este din vina mea

    RăspundețiȘtergere